Geheel-systeem-denken

.............

In de hedendaagse wereld van de waanzinnige communicatie op sociale media is onze cultuur het toppunt geworden van de overgepropageerde misvatting aan geruchten.

Bedenk eens hoe vaak je een bericht of uitlatingen op sociale media hebt gezien die een paar snelle feitjes beweren, om er later achter te komen dat de informatie helemaal verkeerd was of zo jammerlijk afgesneden van de context dat het allesbehalve waar was.

Het is het laatste van deze twee waar ik me op wil richten, want door deze gevaarlijke neiging dreigt ons collectieve vermogen om kritisch te denken in geheel-systemen steeds meer in verval te raken. Politieke agenda's, opinie-agenda's en clickbait-agenda's voeden in koortsachtig tempo de verspreiding van dergelijke 'informatie'. Klikken, leuk vinden en delen betekent nu winst - wat maakt het uit of wat er wordt gedeeld volledig misleidend is?

Van-horen-zeggen is een plaag in alle tijden. Maar in onze tijd is dat van-horen-zeggen wel duizend keer per minuut, miljoen keer per dag. In het beste geval worden dergelijke berichten volledig genegeerd of grondig onderzocht door degenen die het ontvangen (de minderheid). In het ergste geval wordt de informatie gedeeld zonder na te denken, waardoor de foute fundering van een volledig misplaatst, verkeerd geïnformeerd, onjuist en gewoon misleid wereldbeeld wordt bevestigd.

Denken in geheel-systemen is zo hard nodig in onze tijd. Het feit van onze onderlinge verbondenheid ligt vlak voor je neus. (Het is een van mijn favoriete onderwerpen om over te tieren). We hebben nu een enorme kunstmatige infrastructuur die vrijwel iedereen verbindt. Maar nog belangrijker: steeds meer mensen ervaren een groeiende empathie, gevoelig voor alle drama's en dromen, verstoringen, tektonische verschuivingen en andere schommelingen die constant pulseren op het oppervlak van onze geliefde planeet.

De Wet van Tijd/13-Manenkalender zou zulke mensen noösferische chips noemen (zie Time and the Technosphere door Jose Arguelles): Miljoenen stippen van bewustzijn, bewust van en in contact met de planetaire aard van menselijk bestaan en bewustzijn. Planetair en verder!

Dus vrienden, ook al identificeer je je niet als een noösferische chip, met het internet is er geen ontsnappen aan je bewustzijn van- en verbondenheid met de hele planeet (althans niet zonder een periode van cognitieve dissonantie).

Voordat we leren lopen, moeten we kruipen. Dus voordat we ons als een volledig coherent en intelligent planetair bewustzijn gedragen, moeten we leren denken en voelen in termen van geheel-systemen. De 13-Manenkalender is een hulpmiddel dat je elke dag kunt gebruiken om geheel-systeem-denken te cultiveren en te versterken.

Hoe? Allereerst is de 13-Manenkalender op zichzelf een geheel-systeem. Het is fractaal consistent, zelf-refererend en wiskundig coherent - net zoals elk geheel-systeem. Alle systemen in de natuur zijn een evenwichtige formule. Alleen de mens die in een kunstmatige tijdsfrequentie werkt, kan en heeft deze balans verstoord -fysiek, geologisch, emotioneel- oké, laten we eerlijk zijn: we hebben op elke mogelijke manier de balans verstoord! Maar vrees niet. Alles komt goed omdat we nu leren kruipen; denken in de trant van geheel-systemen.

Wanneer je je galactische signatuur kent, word je onmiddellijk geïntroduceerd in een matrix van synchroniciteit waarin alle andere signaturen een specifieke relatie hebben met jouw signatuur. Elke galactische signatuur zit binnen een groter geheel: een 4-daagse cyclus, 5-daagse cyclus, 7-daagse cyclus, 13-daagse cyclus, 20-daagse cyclus, 28-daagse cyclus, 52-daagse cyclus, 65-daagse cyclus, 73-daagse cyclus, 130-daagse cyclus, 260-daagse cyclus, 365-daagse, 520-daagse cyclus, een psi-bank van 2080 eenheden - en zo verder en zo maar door.

Wanneer je de 13-Manenkalender volgt, is er een voortdurende en bewegende context van tijd die je meeneemt terwijl je continu je gevoeligheid verhoogt voor het grotere geheel van de zee waarop je blijkbaar surft, maar diep, diep binnenin, waar je echt woont.

Diep in het hart van zijn diepten voel je de hele zee. Het cultiveren van deze gevoeligheid en de neiging om te denken en te voelen in de trant van geheel-systemen zal ons niet alleen tot betere planetaire burgers maken, maar uiteindelijk ook de reis versnellen langs onze vele unieke paden naar de hoogste en prachtigste droom.


PS: Als je jezelf een grote boost wilt geven in het cultiveren van geheel-systeem-denken, kijk eens naar Earth Ascending: An Illustrated Treatise on the Law Governing Whole Systems door Jose Arguelles.

 

 

Origineel: Whole systems thinking


Deze nieuwsbrieven zijn vertaald uit de Engelstalige artikelen van Jacob Ritmische Draak, verzonden naar zijn abonnees van de 13 Moon Calendar Essentials nieuwsbrief. Om je in te schrijven voor zijn nieuwsbrief (en gratis videocursus en meer), ga je naar www.newtimecourse.com

 Over de schrijver Jacob Rhythmic Dragon: Sinds 2002 bestudeert en gebruikt hij de 13-Manenkalender om zijn ervaring met TIJD radicaal te ontwikkelen. In zijn rol als directeur Communicatie voor de Foundation for the Law of Time, heeft hij talloze mensen van over de hele wereld geholpen om de 13-Manenkalender te leren kennen en om TIJD als magie en synchroniciteit te ervaren.