Meditatie op de Noösfeer


De Noösfeer kan alleen functioneren door het vrijgeven van meer en meer
spirituele energie met een steeds hoger potentieel.

-Teilhard de Chardin, The Future of Man

Deze oefening kan gedaan worden door iedereen, alleen of bij voorkeur in een groep.

1. Zit in meditatie-houding met de rug recht, handen op de knieën. Maak je geest leeg en laat alle gedachten oplossen met je uitademing - het maakt niet uit welke gedachte, vooral gedachten van de subjectieve gehechtheden, dingen die je 'vind'; sympathieën en antipathieën, enz. Geef jezelf minstens vijf minuten en veel langer als je kunt. Het doel is om een glimp op te vangen van een kalm, sereen, helder en vredig bewustzijn.

2. Visualiseer dan de hele Aarde als vanuit de ruimte. Zie haar draaien, een kolkende blauwe en witte bal, een synchrone eenheid, dag en nacht. Voel haar emotieloze omarming van alle wezens en alles uit haar biosfeer, zonder uitzondering, zonder iets of iemand te prijzen of de schuld te geven. Plaats de hele draaiende Aarde, precies zoals het eruit ziet vanuit de ruimte, in je hart.

3. Voel nu de ongelijkheid tussen de mens in zijn beperkte, bekrompen partijdigheid en de hele aarde. Voel het lijden, de hongerigen, de armen, de zieken, de vluchtelingen, voel de verwarring en de ellende, de vervreemding, de woede en de frustratie die deel uitmaken van de beperkte bekrompen instelling van de geest. Denk dan: Dit lijden is onnodig, veroorzaakt door verkeerde inzichten van de werkelijkheid en de onwetendheid van onze planetaire aard en rol op deze hele aarde.

4. Oefen dan om het duister in te ademen, de onwetendheid, ziekte en lijden, en transmuteer dit alles in de kern van je wezen, dat de kern van de Aarde is. Terwijl je uitademt, adem dan licht uit, bewustzijn, objectiviteit, mededogen en liefde voor elk wezen op aarde, zonder uitzondering, iedereen en alles omarmend, net zoals de Aarde dat doet. Omarm vooral de mensen van wie je denkt dat het je vijanden zijn. Los ze op in het licht van je liefde.

5. Oefen in het opnemen van het lijden en uitademen van het licht voor een minuut of tien. Voel in jezelf het heldere, onpartijdige en universele mededogen van de Aarde als zijnde niet anders dan je eigen bewustzijn. Echt voelen. Dit is de eerste stap om de noösfeer te activeren. Roep dan uit: "Ik ben één met de Aarde; de Aarde en ik zijn één mind, één geest." Herhaal dit een paar keer langzaam, prent het in. Leer om te ademen met de Aarde, maak de knopen los.

Zet een globe in de buurt, een Aarde vlag, of een foto van de hele aarde vanuit de ruimte.

Zo kun je beginnen met je ego te overwinnen en je bewustzijn doen opgaan in de noösfeer en een noösferisch activator te worden.

Deze meditatie komt uit Manifesto for the Noosphere: The Next Stage in the Evolution of Human Consciousness, nu beschikbaar op Amazon.com.
@ 5 Moon Year (2010)
Foundation for the Law of Time
Originele pagina|Original Page