De kinderversie van de 20 Zonnezegels:
de 20 Gezichten van de Schepping

>> klik hier voor de grote-mensen-versie


Draak ~ Wind ~ Nacht ~ Zaad ~ Slang ~ Wereldoverbrugger ~ Hand ~ Ster ~Maan ~ Hond
Aap ~ Mens ~ Hemelwandelaar ~Tovenaar ~ Adelaar ~ Krijger ~ Aarde ~ Spiegel ~ Storm ~ Zon

 

1.  IMIX: Rode Draak, het Oosten
Ik ben Imix, de DRAAK. Ik ben gekomen uit de grote buik van de ontelbare sterren aan de hemel en ben toen hier geboren uit de buik van Moeder Aarde. Met mijn kracht laat ik het leven beginnen. Altijd wanneer je met iets nieuws begint, help ik jou daarbij met mijn kracht en warmte. Ik ben bij je als de dag begint en ik geef je het lekkerste eten en heel veel knuffels.
2.  IK: Witte Wind, het Noorden
Ik ben IK, de WIND. Ik geef jou je ademhaling. Ik blaas je tot leven met nieuwe ideeën. Ik ben de adem van de Grote Geest en ik zorg ervoor dat je kunt vertellen over alles wat je van plan bent. Ik zorg ervoor dat je met alle mensen, alle dieren, alle bomen, alle bloemen en alle stenen kunt praten en ademen.
3.  AKBAL: Blauwe Nacht, het Westen
Ik ben AKBAL, de NACHT. Ik zorg ervoor dat je verre reizen kunt maken in het land van je dromen. Ik geef je een eigen plekje met een warm bed waardoor je in je dromen alles, maar dan ook alles kunt meemaken wat jij je zou wensen. En dan zorg ik ervoor dat jij je weer herinnert wat je allemaal in je diepste dromen hebt beleefd, dat je iets zomaar weer te binnen schiet.
4.  KAN: Gele Zaad, het Zuiden
Ik ben KAN, het ZAAD. Ik zorg ervoor dat wat je droomt ook echt kan gebeuren. Ik help je om je doel te stellen, om je aandacht erbij te houden. Weet je nog wat je wilde doen? Ga ervoor, ga het nu laten gebeuren. Ik ben het zaadje dat later een heel grote boom wordt en ik weet precies wat daarvoor nodig is en hoe ik het van plan was.
5.  CHICCHAN: Rode Slang, het Oosten
Ik ben CHICCHAN, de SLANG. Ik laat jouw lichaam bewegen. Ik zorg ervoor dat je hard kunt rennen en hoog kunt springen. Met veel gemak zwem ik in het water, kruip ik door het gras en klim ik in de hoogste boom. En als ik zo bezig ben, merk ik hoe lekker ik het vind om daarbij te voelen hoe sterk ik ben.
6.  CIMI: Witte Wereldoverbrugger, het Noorden
Ik ben CIMI, de DOOD of WERELDOVERBRUGGER. Als je moe wordt van een hele dag buiten spelen, zorg ik ervoor dat je weer naar huis kunt gaan. Als je dan ruzie hebt gehad met het vriendje met wie je gespeeld hebt, zorg ik ervoor dat je niet meer boos op hem bent. Als je met voetballen hebt verloren, zorg ik ervoor dat jij je daarover niet meer vervelend hoeft te voelen. En als je vandaag niet je zin hebt gehad: morgen is er altijd weer een dag en zal er weer iemand zijn die van je houdt.
7.  MANIK: Blauwe Hand, het Westen
Ik ben MANIK, de HAND. Ik maak alles weer heel. Ik zorg ervoor dat je wonden genezen en de pijn over is, dat alles zo kan veranderen dat je weer mooie dingen kunt maken. En ik zorg er dan ook voor dat jij je tekening, je liedje of je verhaaltje echt helemaal kunt afmaken, want ik ben heel slim en ik ben heel handig. Ik weet precies wat er overal aan de hand is.
8.  LAMAT: Gele Ster, het Zuiden
Ik ben LAMAT, de STER. Ik wijs je de weg naar alles wat mooi is. Ik maak heel mooie gedichten, berhalen en tekeningen en ik zorg ervoor dat je heel mooi en zuiver kunt zingen. En als je zingt, zorg ik ervoor dat je heel mooi kunt samenzingen met alle andere kinderen. En als je danst, zorg ik ervoor dat je helemaal op jouw manier kunt dansen, met de muziek van de sterren, zowel die aan de hemel als die op aarde.
9.   MULUC: Rode Maan, het Oosten
Ik ben MULUC, de MAAN. Ik weet heel goed hoe ik me voel en hoe alles om me heen zich voelt. Ik kan heel goed zien hoe alles echt is. Ik laat je ruiken, proeven, horen, zien en voelen hoe alles is en daardoor kan ik de Bron laten zien in alles wat leeft. Door je gevoel zuiver en helder te houden, help ik je de Bron te herinneren.
10.  OC: Witte Hond, het Noorden
Ik ben OC, de HOND. Ik ben een heel goede bewaker en ik sta altijd voor je klaar, omdat ik weet dat ook jij altijd van mij houdt. Ik loop voorop wanneer ik samen met je wandel en laat je dan allerlei nieuwe dingen zien. Wat er ook gebeurt: ik ben het vriendje dat altijd opnieuw weer met je wil spelen. Voor jou sta ik altijd klaar bij de deur, om iedereen als eerste te begroeten.
11.  CHUEN: Blauwe Aap, het Westen
Ik ben CHUEN, de AAP. Ik breng plezier. Ik wil altijd met je spelen, want ik houd van loltrappen en geintjes maken. Met mijn grapjes breng ik verandering, maar ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind. Ik laat je zien dat het leven eigenlijk maar een spelletje is en als je dat speelt met liefde en humor, dan kun je alles doen. Ik ben het onschuldige kind dat kan toveren met zijn glimlach.
12.  EB: Gele Mens, het Zuiden
Ik ben EB, de MENS. Ik help je te weten wat je wilt. Ik zorg ervoor dat je heel veel kunt leren. Daarom zal ik je alles geven wat je echt hebben wilt. Zeg het maar... wat wil je allemaal meemaken? Je bent vrij om te doen wat je wilt. Kies en ik geef wat je nodig hebt, zodat je met vallen en opstaan alles kunt beleven wat je wilt, waardoor je in het leven heel veel kunt leren.
13.  BEN: Rode Hemelwandelaar, het Oosten
Ik ben BEN, de HEMELWANDELAAR. Ik ontvang berichten uit de hemel, die bedoeld zijn voor jou en alle mensen op aarde. Ik ben een ruimtereiziger. Ik onderzoek de ruimte. Ik kan overal heen. Ik wandel op aarde en ik wandel door de ruimte. Ik weet hoe de hemel kan bestaan op aarde. Door plotseling te vertellen wat ik allemaal meemaak en weet, houd ik je wakker.
14. IX: Witte Tovenaar, het Noorden
Ik ben IX, de TOVENAAR. Ik geef je toverkracht, want ik weet hoe de hemel en de aarde met elkaar zijn verbonden. Ik kan toveren, want als ik doe wat ik eigenlijk echt wil, dan doe ik wat God wil en dan kan ik niet alleen reizen door de ruimte, dan kan ik ook reizen door de tijd. Ik ben de jaguar, de kat die precies op de juiste tijd toeslaat. Ik vertel je dit: als alles op z'n tijd is, dan kan ineens alles.
15.  MEN: Blauwe Adelaar, het Westen
Ik ben MEN, de ADELAAR. Ik heb en geef je overzicht. Ik heb heel goede ogen, waarmee ik alles zie wat er op aarde gebeurt. Ik geef je eigen-wijsheid. Ik geef je de vrijheid om helemaal je eigen gang te gaan. Soms wil ik alleen zijn, maar ik weet dat ik altijd kan weggaan en weer terugkomen, omdat er mensen zijn die van mij houden.
16.  CIB: Gele Krijger, het Zuiden
Ik ben CIB, de KRIJGER. Ik geef je dapperheid en de kracht om vragen te stellen, want domme vragen bestaan niet. Ik wil weten hoe het precies zit en als ik het dan weet, vertel ik het door aan iedereen die het maar horen wil. Ik breng je verder met wat ik allemaal weet. En ik ben niet bang om te weten wat jij daarvan vindt.
17.  CABAN: Rode Aarde, het Oosten
Ik ben CABAN, de AARDE. Ik zet alles op een rijtje en ik vertel je waar je bent. Ik zorg ervoor dat alles op zijn pootjes terecht komt. Met mij erbij kan er van alles zomaar gebeuren. Ik kan ervoor zorgen dat alles vanzelf gaat, als je maar de rust neemt om even na te gaan waar je mee bezig bent. Ik ben de aarde verbonden met alles wat leeft tot in de hemel.
18.  ETZNAB: Witte Spiegel, het Noorden
Ik ben ETZNAB, de SPIEGEL. Ik kan je laten zien wie je eigenlijk bent. Ik ben heel praktisch en kan heel goed helpen alles op de juiste plek te zetten. Ik kan je dan laten zien wat je nou eigenlijk wel of niet nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Soms kan ik eindeloos bezig zijn met nadenken over hoe iets het beste klopt, maar dan ineens... pats, hak ik de knoop door.
19.  CAUAC: Blauwe Storm, het Westen
Ik ben CAUAC, de STORM. Joepie. Ik help je om alles zelf weer te veranderen. Ik ben het rupsje dat op het eind in een vlinder verandert en ik doe alles op mijn eigen kracht. Ik wil alles zelf doen, want ik ken mezelf heel goed, ik weet wat ik kan en wie ik eigenlijk ben. Ik lijk zo onrustig als een onweersbui, maar als de bui over is, is alles weer lekker fris en schoon.
20.  AHAU: Gele Zon, het Zuiden
Ik ben AHAU, de ZON. Ik ben het licht dat altijd schijnt. Ik ben het vuur dat altijd brandt. Ik zorg ervoor dat je hier op aarde weet dat je eigenlijk afkomstig bent van de sterren. Ik help je om vast te houden aan je dromen en je fantasie, want met jouw eigen fantasie maak jij je eigen wereld. Soms zullen andere mensen jou niet snappen en denken dat je een dromer bent; dan ben ik er om je te helpen onthouden dat je een kind bent van God en je alleen maar jezelf hoeft te zijn...

De kinderversie van de 20 Zonnezegels door Peter Toonen
In schema gezet door Anne